Monday, August 1, 2011

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το αμερικανικό χρέος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για έναν δικομματικό συμβιβασμό επί του σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και τη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ νωρίτερα με 50 ψήφους κατά και 49 υπέρ η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο του Δημοκρατικού Χάρι Ριντ.
Το νομοσχέδιο του επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή του από τη Γερουσία.
Το νομοσχέδιο του επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή του από τη Γερουσία.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, έστειλε σήμερα ένα e-mail στους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στο οποίο αναφέρει ότι "οι συζητήσεις (για τη νέα πρόταση) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επιλυθούν σοβαρά θέματα".
Στο email ο Μπένερ προσθέτει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα μία τηλεδιάσκεψη με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του.
Κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου του Ριντ αναμένεται να υιοθετηθούν στη νέα δικομματική πρόταση οποία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σήμερα ή το πολύ αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.
"Ο διακανονισμός που επεξεργαζόμαστε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, την κυβέρνηση και άλλους δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να γίνει", δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας
Προειδοποίησε άλλωστε τους γερουσιαστές να μην απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο για την περίπτωση που διεξαχθεί μία νέα ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Γερουσίας, η τελική ψηφοφορία πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι την Τετάρτη, μία μέρα αφού εκπνεύσει η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα.
Πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό κόμμα ανέφερε στο Reuters ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ρήτρα για έγκρισή της από τη Γερουσία πριν τις 2 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντπροσώπων, που συνεδριάζουν την Δευτέρα, ίσως να μην στηρίξουν την συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αύξηση του ορίου δανεισμού για το αμερικανικό χρέος, όπως δήλωσε η επικεφαλής τους, Νάνσυ Πελόζι την Κυριακή.

Μακόνελ: "Είμαστε κοντά σε συμφωνία"
Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το αμερικανικό χρέος εμφανίστηκε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι "πολύ κοντά".
Ο Μακόνελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την αύξηση του ορίου του χρέους θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ενώ ταυτόχρονα δεν θα αυξηθούν οι φόροι.
Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα, ο Μακόνελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως είναι σε θέση να πείσει τους συναδέλφους του να υιοθετήσουν το σχέδιο.

Ντέιβιντ Πλουφ: "Πρέπει να βρούμε λύση"
Η σημερινή ημέρα θα αποδειχτεί "κρίσιμη" για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου του χρέους, υποστήριξε ένας εκ των συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
"Πρέπει να βρούμε μια λύση. Η σημερινή ημέρα είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας", είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NBC.

0 comments:

Post a Comment