Sunday, July 17, 2011

Νιώθετε μοναξιά; Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Οι προτιμήσεις σας σχετικά με τον τρόπο που κάνετε μπάνιο ή ντους μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψουν πόση μοναξιά νιώθετε. Ερευνητές του πανεπιστημίου Yale υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που προτιμούν συχνά το μακρύ, ζεστό μπάνιο ή ντους, νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά από όσους προτιμούν πιο σύντομο μπάνιο και επιλέγουν πιο δροσερό νερό. Ερευνητές υποπτεύονται ότι η σωματική ζέστη ενός ντους ή μπάνιου παρέχει στους ανθρώπους υποκατάστατο για την έλλειψη κοινωνικής ζεστασιάς στη ζωή τους.

Σε έρευνα, 51 φοιτητές ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και τα επίπεδα μοναξιάς. Όσοι ένιωθαν περισσότερο απομονωμένοι δήλωσαν ότι έκαναν περισσότερη ώρα μπάνιο και προτιμούσαν πιο ζεστό νερό. Η επίδραση ήταν μεγάλη. Ο βαθμός στον οποίο οι φοιτητές ένιωσαν μοναξιά μεταφραζόταν σε σχεδόν 25% της διαφοράς όσον αφορά τη συχνότητα μπάνιου. Επειδή η πρώτη έρευνα εξέτασε κυρίως φοιτητές, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν θα κατέληγαν σε παρόμοια αποτελέσματα σε ομάδα μεγαλύτερων ανθρώπων. Επανέλαβαν την ίδια έρευνα σε 41 άντρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 65 ετών. Αν και δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας που έκαναν μπάνιο, παρατήρησαν ότι οι πιο μοναχικοί εθελοντές προτιμούσαν πιο ζεστό νερό. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η σωματική ζεστασιά, όπως για παράδειγμα από το μπάνιο ή το ντους, αποτελεί μορφή αυτοθεραπείας για την αποκατάσταση της κοινωνικής ζεστασιάς όταν κάποιος αισθάνεται απομονωμένος. Θεωρούν τη μοναξιά ως μορφή κοινωνικής ψυχρότητας που μπορεί κάπως να ανακουφιστεί από την εφαρμογή σωματικής ζεστασιάς. Φυσικά, αναπληρώνουμε την κοινωνική ψυχρότητα αποκαθιστώντας τη χαμένη ζεστασιά με άλλους τρόπους εκτός από το να βρεχόμαστε. Ως αντίδοτο στη μοναξιά, μπορεί να επιλέξουμε κάποιο ποτό ή ένα φλιτζάνι καφέ.

Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν συνειδητά τη σωματική ζεστασιά σαν υποκατάστατο της κοινωνικής, υποδεικνύουν ότι αποτελεί καλή εναλλακτική λύση και ότι προσωρινά ανακουφίζει τη συναισθηματική δυσφορία. Όπως σημειώνουν, φαίνεται ότι η μοναξιά ή η απόρριψη μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, σε ένα βαθμό, μέσω της σωματικής ζεστασιάς.

0 comments:

Post a Comment