Monday, July 18, 2011

Σχετικά με το "Φάε ένα παγωτό! Κάνει καλό στον μεταβολισμό !!!"

Ωραια όλα αυτά, αλλά προσοχή όμως, γιατί τα περισσότερα πατωγά έγιναν ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ και η διαφορά είναι τεράστια!

Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό, να προέρχονται από το γάλα. Απαγορεύεται, λοιπόν, από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ο ΚΤΠ συνοψίζει τις νομικές προδιαγραφές όλων των κυκλοφορούν των τροφίμων) η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα.
Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως π.χ. το καρυδέλαιο (αυτό που χρησιμοποιείται στα αντιηλιακά!) γιατί "δένει" το τελικό προϊόν καλύτερα, καθ' ότι πιο "παχύ". Εναλλακτικά, φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο (αν και σπάνια γιατί δε "δένει" καλά!) και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε!
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι ότι αφενός μεν παραπλανάται ο καταναλωτής, διότι οι εταιρείες που παράγουν παγωμένα γλυκίσματα τα αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους κάτω από την κατηγορία "ΠΑΓΩΤΑ", αφετέρου δε, το παγωμένο γλύκισμα είναι ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν κατά κοινή επιστημονική ομολογία σε σχέση με το παγωτό, λόγω της αφαίρεσης ζωικού λίπους (αποβουτυρωμένο γάλα σκόνη) και της προσθήκης φυτικών λιπαρών. Λόγος για όλα τα παραπάνω; Για μαντέψτε... Πολύ σωστά σκεφτήκατε: "Κέρδος!"
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμιά διαφήμιση της τηλεόρασης δεν αναφέρεται προφορικά ή γραπτά η λέξη παγωτό. Έχει αντικατασταθεί με ατάκες "Απόλαυση", "Δροσιά" ή "Παγωμένη Δροσιά" και άλλα πολλά. Ψάξτε τώρα στο παγωτό (που νομίσατε ότι πήρατε) τη σύσταση και θα διαπιστώσετε ότι δώσατε τα ωραία ευρώ σας για ένα παγωμένο γλύκισμα.
Καλό μας καλοκαίρι και ας ρίχνουμε μια ματιά στο τι τρώμε!
Ακόμα δεν έχουν "μολυνθεί" τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς, αλλά καλό είναι ένα τσεκάρισμα!

0 comments:

Post a Comment